Wat houdt de Een-op-Een sessie in?

Samen zetten we een beeld neer in de zandbak van hoe de situatie nu is, en de vragen die je hebt.
De Blikopener verruimt je blik, je ziet meer. We brengen je innerlijk in beeld. We bekijken en bespreken wat er in beeld komt.
Daarna maak je nog een opstelling, met allerlei miniaturen en symbolen in het zand, naar een eventueel doel of hoe je het graag in de toekomst zou willen zien.
Vervolgens kijk ik met je mee naar de stappen die gezet kunnen worden. Zijn er eventuele dingen die je wilt overwinnen?
Of anders mee om zou willen gaan?
De antwoorden zitten in jezelf. Je ziet de dingen beter doordat je ze visueel hebt. Hierdoor werken ze meer door en blijft het beeld beter hangen. Bewust en onbewust.

Ervaringen met de Een-op-Een sessie

Samen met Thelma aan de slag met hoe ik mezelf zie in relatie tot alles wat er in mijn leven speelt en belangrijk voor me is: relaties, werk, hobby's, tijdsinvulling, dromen. Heerlijk om te struinen in mijn hoofd en door de speelruimte om beeld te geven aan hoe mijn leven er in een notendop uitziet.
Allereerst mezelf in beeld brengen: hoe voel ik me nu? In wat voor dier herken ik me? Als dat eenmaal helder is, kan ik kiezen uit de honderden spulletjes die in de ruimte staan: wat kies ik voor wat nu speelt in mijn leven?
Als alles een plekje in de zandbak heeft gekregen, stelt Thelma vragen om een en ander voor haar, maar vooral voor mezelf helder te krijgen. Door die vragen wordt mij helder dat lang niet alles wat veel tijd inneemt in mijn leven, ook mijn echte prioriteit heeft.

Dan gaan we aan de slag met hoe ik het liefst wil dat al die spullen staan ten opzichte van mijzelf. Dus: wat kan er anders, wat mag minder op de voorgrond staan, waar wil ik mijn tijd meer aan besteden?
Al vragenderwijs neemt Thelma me mee in deze zoektocht, wat resulteert in een nieuwe opstelling van de spullen die symbool staan voor alles wat er in mijn leven speelt en waar ik me mee bezig houdt.
Mooi om te zien op welke punten ik stappen kan zetten. Als ik blijkbaar de klok niet meer leidend wil laten zijn in mijn leven: hup, uit de zandbak dus! En dan in mijn leven gaan nadenken over hoe ik wel met 'tijd' om wil gaan. En de slingers, die symbool staan voor het vieren van het leven, mogen wel wat meer op de voorgrond! Ja, ik kan met nieuwe inzichten aan de slag om te bereiken wat ik belangrijk vindt.
Ik vond het een geweldige ervaring.  Mijn man en ik hebben er nog vaak over nagepraat.  Wat ik erg intrigerend vind is dat je blijkbaar ‘onbewust’ toch dingen of symbolen pakt die een diepere betekenis hebben. Maar ook de positie of hoe je dingen in de bak plaats.   Terugkijkend naar de foto’s van de bak liet ik M. ( militaire poppetje) zitten, omdat hij niet goed bleef staan.  Later bedacht ik me dat het ook symbool staat voor het feit dat hij als kind nog wel naar mij luistert. Tegen een kind kan je zeggen : ga maar zitten... geen opstand.  Ik had natuurlijk vaak het idee dat ik M. kwijt was of zou kwijtraken.
Wat ik ook mooi vond is dat ik veel tegenstellingen van symbolen  over hoe de belangrijke personen  van mij ziet (incl mijzelf). De vlinder, de pauw,  het zwarte paard . de leeuw versus het katje. De olifant, de zwaan. Ik zie de verschillende aspecten van een persoon wat iemand tot zichzelf maakt. Maar door de symbolen zie ik meer helder waar de kracht vandaan kan komen en waar de valkuilen. Daarin viel me op dat ik voor mijn man maar 1 symbool had. Erg duidelijk en in mijn opinie zonder valkuilen : de steen.
Wat ik ook opvallend vond is dat de kat en de leeuw in de eerste bak  schrijlings tegenover elkaar stonden. In de tweede bak ( onbewust) stonden ze recht tegenover elkaar. Ook de (in verhouding) de grote klok.  Het stond voor mij voor tijd- vrij tijd en genieten van het leven. Momenteel is juist het gebrek aan tijd erg aanwezig.  Mijn man en ik proberen aan alle kanten te kijken hoe we onze tijd beter kunnen indelen. Dus momenteel een heel groot aandachtspunt.
Wat mij ook opviel is dat mijn andere zus S. er helemaal niet in staat. Terwijl zij heel belangrijk is voor mij.
Ik heb veel inzichten gekregen door het opstellen van de 2 bakken. Vooral met het resolute: wat wil ik bereiken?Die bak had ik zo klaar.
Blijkbaar heb ik heel helder wat mijn doel is. Door dat inzicht  kan ik nu zelf beter kijken naar het proces naar een doel toe, dan te denken dat ik het doel heb losgelaten, want dat is niet zo. Alleen is het niet altijd 1, 2, 3 te realiseren. 
Wat maakt dat ik niet te streng voor mezelf hoeft te zijn.
Erg leerzaam. 
Ik had geen specifieke vraag, maar ik was vooral nieuwsgierig naar de werkwijze. Bij binnenkomst trokken de houten simpele poppetjes op de plank mijn aandacht. En ik was van plan om daar mee aan de slag te gaan. “Simpel, eenvoud en neutraal” De eerste opdracht om een dierenkaart te kiezen, zorgde voor andere mindset.  Hierdoor kreeg ik meteen een beeld bij mijn gedachte en gevoel.
Het zoeken van mijn gezin vond ik bijzonder omdat bepaalde personen voor mij overduidelijk een bepaald item weergaven. Toen jij vertelde wat jou opviel over de opstelling was ik verbaasd. Zoals het feit dat ik niet in het midden stond en dat de kids naar vader gericht waren. Hierdoor zag ik ook lichaamshouding en het gelaat van de poppetjes wat overeenkwam met mijn gezinsleden.  
Zo waren er meer momenten die mijn eigen ogen openden.  Ik vond het bijzonder wat voor houding jij had.  Je zorgde ervoor dat ik mij meteen op mijn gemak voelde, je hield een bepaalde afstand, je hielp mee zoeken naar een bepaald karakter. En het feit dat je een paar keer thee ging halen, hierdoor was ik even alleen met “mijn bak, mijn gevoel en mijn bewustzijn”.
Tijdens het maken van mijn 2e bak “hoe ik graag zou willen dat het is?” kreeg ik een tevreden gevoel. Er staan daar geen spectaculaire  dingen in: mijn gezin, wat vanzelfsprekend is, maar ook mijn mindere fijne ervaringen en gevoelens. Dat stukje hoort bij mij en ik kan daar mee leven.  Ik vroeg mij alleen af, aangezien ik als “wolf” vrij en ongetemd kan zijn, of ik niet teveel aan het woord was?
Bedankt Thelma voor deze ervaring! Ik denk dat jouw uitstraling en je licht zakelijke houding (je eerlijke mening geven wanneer er naar wordt gevraagd, op gepaste momenten de juiste afstand te nemen) ervoor zorgen dat jij de geschikte persoon bent voor een sessie als deze.